Co musíte vidět v Amsterdamu?


















Prázdniny se musí užít! Ano... a protože jsem se tímto minulé léto moc neřídila a strávila ho zavřená v práci nebo na nemocničním oddělení u ségry, která byla skoro celé dva měsíce marod, rozhodla jsem se letos trochu zainvestovat a cestovat. Nyní Vám sdělím dojmy, zážitky, rady a tipy z Amsterdamu, kam jsem se vydala s kamarádkou druhý červencový týden. 

Co se týče dopravy do města, Amsterdam není z Česka daleko. Pokud chcete ušetřit, autobusový lístek společnosti Student Agency seženete za necelou tisícovku, tedy asi za 1900 tam i zpět. My jsme to  ale chtěly mít rychlé a příjemné, proto jsme našetřily na letenky. Asi za hoďku letu jsme se již nemohly dočkat, až ochutnáme trochu atmosféry Holandska.

Jedna rada hned na začátek. Pokud chcete ušetřit za MHD tak jako my a chodit pěšmo, rezervujte si hotel do cca 20 - 25 minut chůze. My jsme to sice udělaly, ovšem nepočítaly s tím, že se nám den před odletem z hotelu ozvou s informací, že z důvodu rekonstrukce nás musí přeložit do sesterského hotelu. Byl odpravdu krásný s ještě hezčím výhledem, ovšem 49 minut do centra každý den se mi čtvrtý den zdálo opravdu vražedné.

No nic. Pojďme se přesunout k tomu, co Vám v Amsterdamu nesmí uniknout. Nejprve jsme se pokusily navšívit dům Anny Frankové. Obě jsme četly její deník a proto jsme chtěly kousky jejího života vidět na vlastní oči. Bohužel nás odradila neskutečně dlouhá fronta. Proto jeden skvělý tip pro vás. Rezervujte lístky ONLINE. Dejte si ale pozor, jelikož lístky lze rezervovat pouze 2 měsíce dopředu. My jsme ale 2 měsíce dopředu vůbec netušily, kdy vlastně chceme cestovat, natož v jaký den. Samozřejmě, že na tomto místě existuje i plán B a to skvělá palačinkárna přímo vedle domu Anny s názvem Pancakes Amsterdam Westermarkt, kde máte možnost ochutnat pravé holandské palačinky jak na sladko, tak i na slano.



Jestliže se již nacházíte v centru a máte rádi knihu potažmo film Hvězdy nám nepřály, určitě nesmíte vynechat onu posvátnou lavičku, kde se film natáčel. Výhodou tohoto místa je, že se nejedná o žádnou památku, proto zde nemusíte čekat v šílených frontách. Nevýhodou je, že nejde najít úplně lehce. Musely jsme hledat dlouho, než jsme našly to správné místo. Lavičku najdete v malebné ulici Leidsegracht, obklopenou holandskými kanály. Samotná ulice již není dlouhá a lavičku poznáte na první pohled. Je obklopená zámečky od turistů a popsaná nápisy.


Nyní se přesuneme do jiné části Amsterdamu. Ačkoliv se nachází nedaleko výše popsaných míst, překvapilo mne, jak markantně se změnila atmosféra města. Čtvrť červených luceren je neuvěřitelná. Pod tímto nevinným názvem se skrývá řada sex shopů, mezeí erotiky a také výloh, kde pózují ženy prostitutky různého věku a vzhledu, odděné velice skrovně, nabízející služby nejrůznějším zákazníkům. Uprostřed čtvrti pak máte možnost za poplatek navštívit nejstarší stavbu Amsterdamu, a to Oude Kerk, tedy Starý kostel.

Kdo miluje kulturu a muzea, bude v Amsterdamu jako v ráji. Z muzeí, která se nacházejí na každém rohu, si vybere každý.  Ani my jsme nebyly o tento zážitek ochuzeny. Navštívily jsme Van Goghovo muzeum. Další skvělý tip pro vás - rezervujte vstupenky online. Butete tak moct přeskočit několikahodinovou frontu. My jsme se o této možnosti dozvěděly až na místě a protože zrovna pršelo jako z konve, ukryly jsme se před deštěm v nedaleké kavárně, kde si lístky rezervovaly na večer. Kavárna Blushing Amsterdam je kouzelná a navíc zde můžete ochutnat skvělé zákuzky a takový bonus navíc - ze zdravých surovin, takže ani při dlouhém čekání na prohlídku muzea neztloustnete. A protože se blížil čas oběda, doporučím vám ještě poblíž perfektní kavárničku/bistro/restauraci - Pompa Restaurant. Můžete se zde občerstvit výbornými Panini či Tapas a vše zapít teplým či ledovým mátovým čajem.



Otočme list. Co nesmíte v Amsterdamu vynechat? Projížďku lodí. Perfektní zážitek a pokud moc neovládáte angličtinu, nestresujte se. Vybrat si zde můžete doprovodné slovo z 19 jazyků.

Pokud máte v Amsterdamu čas a peníze, nebojte se zainvestovat a půjčit si na den kolo. Cena není až tak vražedná. Většina hotelů kola půjčuje do 20 eur a určitě to za ten zážitek stojí. Na internetu si pak můžete vyhledat různé trasy, které vám budou vyhovovat. Ale pozor na ostatní vlastníky kol, zejména na ty místní. Umí na tom jezdit bravurně a je jich tam nespočetně. Než jsem se naučila v Amsterdamu turistit (to znamená milionkrát se rozhlédnout, než vstoupíte do silnice), několikrát došlo k srážce mezi mnou a kolem (v horším případě se skútrem, které také běžně jezdí na cyklostezkách).

A teď nákupy. Suvenýrů pro kamarády a rodinu není nikdy dost. A víte, kde je to nejlepší? Albert Cuyp Market. Ano, zde seženete všechno. Od tašek, přes jídlo, oblečení až ke srandičkám jako jsou marihuanová lízatka či bonbóny. Já potom nakupovala také ve Flower Market, kde můžete levně sehnat dárečky pro milovníky květin, zejména tradičních holandských tulipánů - a jestli se bojíte, že vám zvadnou, nesmutněte, sehnat se dají i květinové záložky, pohledy, obrázky, napodobeniny a mnoho dalšího.


A teď to nejkrásnější. Příroda a parky. Parků je tam mnoho, každou chvíli máte možnost některým projít. Na okraji, v centru, opravdu všude. A který je za mě nejhezčí? Určitě Vondelpark. Je tak velký, že se nám ho ani nepodařilo projít celý. Ty stromy, zeleň, fontánky a lavičky mne dostaly.



Miluješ kávu? Vítej. Amsterdam je ideální pro potulování se po něm místními uličkami podél holandských kanálů. Na každém rohu můžeš zaplout do útulné kavárničky a poklábosit s kamarádkou či sledovat místní šum. Kromě výše zmíněných doporučuji také navštívit kavárnu Casa Peru, která se nachází na křižovatce kanálů Leidsegracht a Keizersgracht. Zde se určitě vyplatí počkat až do setmění a vychutnat si také krásu nočního Amsterdamu a krásně nasvícených kanálů. Navíc jsme to měly dokonce s českou obsluhou, která nám velmi mile povyprávěla o krásách Holandska.



Jelikož v Amsterdamu nenajdete moc kopců, rozkošné výhledy jsou na každém rohu. My jsme si vybraly veřejnou knihovnu OBA Public Library, v jejíž posledním patře se nachází nádherná restaurace. Stačí jen sejít z této moderní stavby, popojít několik metrů a ejhle - další budova, tentokrát vědecké muzeum NEMO, z jehož střechy v podobě schodů s fyzickými pokusy si opět můžete zadarmo prohlédnout Amsterdam. Je jen na Vás, pro co se rozhodnete.

Share:

9 komentářů

  1. Naprosto skvělý a užitečný článek! My se s přítelem chystáme do Amsterdamu na konci srpna. :) Máme to jako poznávací zájezd přes cestovku s programem, ale i tak bude určitě prostor prozkoumat Amsterdam i po vlastní ose. My totiž do všech muzeí, která jsou v programu, nepůjdeme. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, tak si to pořádně užijte :) Je to tam opravdu nádherné :)

      Vymazat
  2. O Amsterdamu sním už od loňska, kdy to bohužel nevyšlo, ale letos vyrazím. Sice ne s kamarádkou, ale s maminkou, a ne po vlastní ose, ale s cestovkou, ale na atmosféru Amsterdamu se šíleně těším. Článek jsem si proto jednoduše musela přečíst a věřím, že některé tipy, minimálně ty na kavárny a bistro, využijeme. Pěkný zbytek léta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé, moc si to s mamkou užijte :) Atmosféra i město je vážně neuvěřitelná :)

      Vymazat
  3. DOporučují jít do knihovny, která je vedle nádraží, vyjet až nahoru a jít do tamějšího bistra. Má to terasu a je otamtud celkem fajn výhled na město a hlavně je tam klid, což dole v city s návaly turistů moc ne :) A jinak moc hezký článek a z fotek čiší pohoda :) U mě na blou jsou i tipy z Holandska, která jsou nedaleko Amstersamu a stojáí za návštěvu :) https://obrazemblog.wordpress.com/2017/04/26/prochazka-amsterdamem/

    OdpovědětVymazat
  4. Ja se chci do Amsterodamu strasne podivat, ale nejak mi to nevychazi, respektive nechci jet sama a pritel jede radeji k mori nez na poznavaci dovolenou. Mas krasne fotky.
    http://life-by-marie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. V Amsterdamu jsem byla před dvěma lety, je to krásné město. :) Co jsem celkově na Nizozemsku měla nejradši byly ty výborné palačinky - tak dobré jsem nikde jinde neměla! Těch 10 euro za palačinku za to stálo :D Jinak v Amsterdamu se mi také líbilo muzeum Van Gogha. :) A kopce nejsou snad nikde v zemi. O.O No na kole se tam jezdilo skvěle! :) V lodi jsem také byla, akorát ne v Amstru, ale v Utrechtu, taky hezké nizozemské město. :)
    Fotky jsou nádherné, hlavně v noci to musí být krásné, to jsem bohužel nezažila.

    OdpovědětVymazat
  6. je to jedno z mnoha miest, ktoré veľmi túžim navštíviť! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
  7. Do Amsterdamu bych se určitě chtěla podívat.
    A jsem ráda za ten tip s muzeem Anny Frankové, to chci určitě navštívit a odjížděla bych asi zklamaná, kdybych ho nenavštívila.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší, děkuji ♥