10 rad jak přežít školu!


 To už je zase pondělí? Znáte tuhle větu? Není moc příjemná. Vlastně spíš děsivá. Docela ráda bych věděla, jak je možné, že mi víkend vždycky stihne úplně proklouznout mezi prsty a je zase to otřesné pondělí, kdy musím vstávat v 6 ráno a jít do školy. Jak má pak člověk dávat pozor, když mozek má ještě tři ráno a tak trochu... rezignuje spolupracovat? Sepsala jsem alespoň pár malých poznatků, které mně osobně pomáhají přežít školní den!

1. Budííííček

Začneme hned od probuzení. Pokud nemáte problémy s tím, že neslyšíte ráno budík tak jako já, nastavte si na mobilu nějakou příjemnou znělku. Chcete přece, aby vás budík probudil, ne zabil! Odporné pípání nejmíň o 100 decibelech, které mám na budíku nastaveno bohužel já nic jiného mě totiž nedonutí vykopat se z postele, vás akorát tak zprudí (vím to z vlastní zkušenosti).

2. Snídaně

Snídaně je základ! Slyšíte to všude a je to přesně tak. Myslím, že lidé, co nesnídají mají prostě problém omlouvám se. Ale vážně, naučte se snídat. I když nemáte chuť, kelímek jogurtu vás nezabije. K tomu jeden hrneček čaje a jste alespoň částečně za vodou. Nejlepší je připravit si samozřejmě vydatnější misku plnou bílkovin a sacharidů (pro dietáře samozřejmě s nižším glykemickým indexem) a vhodných tuků. Já osobně volím jednu ze čtyř variant, které uvádím v předchozím článku zde. Jídlo vás nabudí, povzbudí, možná i probudí, no zkrátka, začnete VNÍMAT a to je asi to stěžejní ráno před skolou, nemyslíte? :-)

3. Ranní rozcvička/běh

Tento bod mohou nesportovci přeskočit. Na střední jsem tento bod přeskakovala též, ovšem teď na vejšce mám pochopitelně rozvrh jiný a leckdy nemusím vstávat, mám volné dopoledne nebo školu až déle. Takové volné dopoledne je pro mě znamením jít běhat. Ovšem v zimě běhat? To ani já nejsem takový blázen, proto jsem z tohohle téměř jarního počasí nadšená. Vím, vím, že běhat se dá vždycky, ale upřímně... Kdo nemusí běhání, může se protáhnout ranní jógou. Že nevíte jak na to?? Na internetu stačí do youtube zadat slovíčko "yoga" a můžete začít, takže žádné výmluvy!

4. Jídlo + pitný režim 

Že nemáte krabičku na obědy? To děláte chybu. Pro mě se krabička na svačiny stala neodmyslitelnou součástí kabelky. Zainvestujte do nějaké pěkné krabičky, která vás vždycky potěší. Ačkoliv osobně si myslím, že jen její samotný obsah musí zapůsobit jako okamžitá dávka energie. Zkuste navštívit stránku www.bonami.cz, kde si jistě vyberete tu pravou a vhodnou krabičku. Krabičku už stačí večer nebo ráno naplnit výživným obědem a další den nejen že neumřete hlady, ale navíc nebudete celý den naštvaní a otrávení. Pokud máte v budově školy školní bistro jako já, čas od času si určitě dopřejte i něco lepšího, než jen krabičkový oběd. Nezapomeňte ani na vodu. Nejlepší je samozřejmě čistá voda, která vám zbytečně nezaplácne žaludek jako ochucené minerálky či limonády. Pokud ale vodu nemusíte, nakrájejte si do ní citron nebo limetku a přidat můžete i mátu. Uvidíte, že takhle pro vás bude dodržování pitného režimu hračka.



5. Kafe kafe kafíčko

To je moje láska největší. Bez kafe bych asi nežila (nejen ve škole). Kofein v kávě vám dodá energii a probudí vás, což je u typů jak přežít školu celkem důležitý bod a navíc je to prostě výborné! Najděte si s kamarádkami oblíbenou kavárnu u školy, pořiďte si kartičku na desátou kávu zdarma a zpříjemněte si den =) Jestliže vlastníte kávovar či máte doma rozpustnou kávu, určitě si nezapomeňte vzít termohrnek plný voňavé kávy s sebou. A malý typ na závěr - pokud máte přeplněnou tašku a jen tak tak se vám tam vejde učení, pořiďte si v Tygeru kelímky na kávu, které pak budete moct v klidu během dne vyhodit a nemusíte tahat.

6. Skupinový chat

Nemáte ještě založený skupinový chat s kamarádkami? Děláte chybu. Je to nejlepší lék na to, jak se nezblázit při nudných přednáškách. Ovšemže nechci hanit práci profesorů, ale někdy to jinak nejde, než  se přenést do virtuálního světa a podrbat s holkama přes skupinový chat :D 

7. Vem si s sebou zábavu i povinnosti

Ano, ano. Nechci, aby to vypadalo, že vás navádím podvádět a zepejkat. To já nikdy! Haha. Ale občas je to zkrátka nevyhnutelné. Je dobré si vytipovat přednášky, o kterých víte, že vám případné prezentace vyučující zašle, a zkrátka se těmto přednáškám obloukem vyhnout. Pokud je ovšem prezence, máte problém. V tomto případě nezapomeňte doma notebook, případnou práci na další předměty nebo zkrátka resty, které se vám v posledních dnech nahromadily - využijete tak čas a nepromarníte ho klimbáním na nudné přednášce.

8. Procházky

Hned jak se oteplí, volba, kde budu trávit pauzy mezi přednáškami, je jasná. Běžte se projít. Načerpejte energii, provětrejte si mozek, protáhněte si tělo. Uvidíte, že po krátké procházce s kávou v ruce budete ready na další mučení ve škole.

9. Přijď včas

To zní šprťácky, ale je to tak. Přijďte o pár minut dříve a vyberte si místa, která vám sedí. Přijďte poslední a lavice v první řadě vás nemine. Horší varianta jsou pak nejzadnější místa u vyučujícího, který přednáší v podstatě pro první řadu a myslí si asi, že si to studenti budou tichou poštou posílat dál nebo co.



10. ODPOČÍVEJ

To je poslední rada, která je nejdůležitější. Škola je škola, byla, je a bude důležitá. Ale nestresujte se v jednom kuse a odpočívejte. Vypusťe a jeďte na welness víkend. Vemte přítele nebo kámošku a vyražte do kina nebo na dobrou véču. Nezapomínejte odpočívat!

A jak přežíváte školu vy? 

Share:

16 komentářů

  1. Hezky sepsané tipy. Sice už do školy nechodím, ale určitě to pomůže přežít školu líp. :D A některé tipy se dají aplikovat i na práci.

    blog Days of Daysy

    Agregátor blogů - zviditelni svůj blog

    OdpovědětVymazat
  2. Snídaně, budíček, plán, mít se na co těšit, dodělávání restů při nudných přednáškách a jíídlo jsou dobrý tipy, které uplatňuju :D No a myšlenka, že to vždycky musí skončit :D i když některý přednášky se tak netváří :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já už díkybohu do školy nechodím :D :D :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já sem hned ze střední školy vyrazila do světa a teď v Americe jsem začala chodit na španělštinu v Bellevue college. Musím říct, že na to, že jsem jsem x let prohlašovala, že mě do školy už nikdo nedostane, tak si to docela užívám :D Přemýšlím jestli nezkusit jít na VŠ, až se v lednu vrátím do ČR. Uvidíme uvidíme :)

    Travel with Marky || Život v Americe

    OdpovědětVymazat
  5. Podobně jako ty, až na tu kávu, ta mě čeká vždy doma. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné tipy :) I když z většiny z nich tak nějak kouká flákání, my studenti víme, jak to je :D
    Můžu malou radu i já? Zkus dávat do článku fotky ve větší velikosti a zarovnat je všechny stejně, ne jednu na střed, další doleva atp., pokud to neplní nějaký účel. Článek pak působí uhlazenějším dojmem.

    OdpovědětVymazat
  7. Snídaně je základ a ať si říká kdo chce co chce, snídaně dělá ráno a i náladu na celý den :-) A když se k tomu ještě přidá ranní běh a nebo jen protahovačka - nemá to chybu♥No a kafíčko..o tom snad nemusím nic říkat :D To je láska♥
    Každopádně mě ještě hodně ve škole pomáhaly veselé věci typu barevných, puntíkatých deníčků, zvýrazňovačů, a vtipných poznámek u mě v sešitě. Hned jsem lépe nalazená když mám kolem sebe takové veselé věci :)

    OdpovědětVymazat
  8. Když jsem chodila na vejšku, tak jsem přesně takto přežívala každý semestr :D

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat
  9. Ja ráno napríklad cvičiť nemôžem, až k večeru :) Pekné tipy ♥

    * Čistiace hubky na tvár *
    * GIVEAWAY *

    OdpovědětVymazat
  10. Kafe je základ! <3 Není nad hrnek černé ledové kávy! <3
    Super článek a skvělý tipy! S budíčkem to mám tak, že po pár týdnech si vždycky musím změnit zvonění, protože si na tu melodii tak zvyknu, že jí už ani nevnímám! Jsem divná? :D
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Jenom to že mám vstávat brzo mě děsí :<

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší, děkuji ♥