Dresden


V sobotu jsme se rozhodly s kamarádkou cestovat do Dráždan. Poslední dobou se Drážďany staly pro Čechy synonimem s Primarkem, což jsme se rozhodly změnit. Nechaly jsme tedy Primark ladem a zamířily do historického centra, kde jsme podnikly krátkou procházku, kterou vřele všem doporučuji. Naše kroky můžete videt na mapičce níže.


Naše prohlídka započala u Albertina. Původní budouva byla zbrojnicí, ale po přestavbě začala sloužit jako muzeum se sbírkami soch a jako galerie nových mistrů.

Hned vedle je rozsáhlý novorenesanční komplex Akademie umění (Kunstakademie), ve kterém dnes sídlí Vysoká škola výtvarných umění.

Dále jsme se přesunuly ke kostelu Frauenkirche - tedy kostelu panny Marie. Kostel stál v Drážďanech do roku 1945, kdy bylo město vybombardováno a 15. února se kostel sesunul. Proto si hned vedle kostela můžete všimnout památníku.

Dále jsme se přesunuly do Brülovy terasy, kdysi nazývané také balkónem Evropy, odkud si můžete všimnout nádherného pohledu na nové město, kde po válce zbyl jen kostel nejsvětější trojice, který je skoro celý nový, pouze s původní věží. Celá minulost Drážďan mne fascinuje. Město bylo kompletně vybombardované a následků si můžeme všimnout ještě nyní, kdy se město postupně dostavuje a přestavuje. Proto nás nesmí překvapit starobylý kostel tyčící se přímo nad novodobou prosklenou stavbou.

Západně od Brühlské terasy vidíme Schlossplatz, který je z druhé strany odhraničen dvorním kostelem Hofkirche a průčelím drážďanského zámku.

Přesuneme se na Divadelní náměstí, kde hned musíme zaregistrovat sochu krále Johanna, krále vzdělaného. Napravo se rozkládá překrásná Semperoper. Divadlo ve válce vyhořelo a bylo vystavěno nové. Nyní patří ke světovým operním scénám. Na náměstí pak ještě můžeme obdivovat Obrazárnu z roku 1865, která dnes skrývá významné obrazy, mezi které patří například Sixtinská madona od známého Rafaela Santiniho.

Tato obrazárna tvoří čelní vstup do barokního komplexu Zwinger, který patří k nejvýznamnějším památkám Dráždan. Byl vybudován Bedřichem Silným, aby se zde mohl procházet s dvorními damami. Zwinger lemují 3 brány, a to hradní, korunní a městská. Kam se opravdu musíte podívat, jsou hradby, kzteré celý komplex obepínají a je z nich překrásný výhled na celý Zwinger.

Naše krátká vycházka končí prohlídkou Rezidenčního zámku, který byl též za války kompletně vybombardován a všechny místnosti zničeny a dodnes se rekonstruují. 
 




Po prohlídce historického centra jsme se vrátily zpět na Brülovu terasu, kde jsme si daly lehký obídek v kavárně Vis a Vis, kterou znám již z minulé návštěvy města. Z kavárny je překrásný pohled na Labe a na Nové město, který opravdu stojí za to. 




Na kávu jsme se vydaly přes Augustinův most do nového města. Přes Foursquare jsme vybraly kavárnu Oswaldz, která byla tou správnou volbou pro moje odpolední cappucino a kamarádčino kakao.


A... ano, i do Primarku jsme nakonec dorazily a pokoupily pár malých drobností. A jako malý bonus přikládám ještě outfitové fotky. 

Tričko - Mohito 
Kalhoty - Tally Weijl 
Batoh - Zoot
Bunda - Tally Weijl 
Hodinky - Cluse 
Boty - CCC 

 

Share:

43 komentářů

  1. Děkuju za tipy! :) Do Drážďan se (snad) chystám před Vánoci, tak se mi tenhle článek bude hodit :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. U Skopčáků je stejně docela fajn.. Jen kdyby byli ochotní mluvit anglicky..Svině..

    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tour po Drážďanech, jsou nádherný :), stějně, jako tvůj outfit. V Německu jsem ještě pořádně nebyla - krom cestování přes ně, protože jsem se potřebovala dostat do Anglie :).

    https://gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, můžu se zeptat, co je to za boty? Dělám velkou objednávku tady https://www.eobuv.cz/damske.html a musím říct, že na jaro by se mi celkem líbily nějaké takové boty :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší, děkuji ♥