Čtyři tipy na jednoduché, zdravé snídaně


Milujete snídaně tak jako já?  Pro mne je ráno nejhezčí část dne. A když máte ráno čas a můžete si připravit výbornou snídani, zalézt zpátky do pelíšku a zpříjemnit si tak den, to je potom úplně ze všeho nejlepší! Nyní Vám doporučím tipy, jak snídám já.

Ovesná kaše

Dlouho jsem nemohla přijít na to, jak správně ovesnou kaši připravit. Vždycky byla podivně řídká nebo naopak podivně hutná. Nevěděla jsem, zda dělám chybu ve značce vloček nebo jestli jsem prostě nešika. Nedávno jsem přišla na recept, kdy moje kaše měla tu správnou konzistenci a já se oblizovala ještě další den. Samožřejmě se nejedná o převratný recept, pouze o tip, který vaší kaši dodá to pravé ořechové!


Ingredience: 50 g ovesných vloček, 90 ml mléka (nejlépe sojového nebo kokosového), banán (polovina), ovoce/zavařenina, med (1 lžička - 7g, voda (120 ml) 

Postup: Do misky nasypeme požadované množství vloček a zalijeme vodou. Necháme odstát cca půl hodiny. Vločky do sebe nasají vodu a krásně nám změknou. Pak už tuto směs dáme na rozpálenou pánev a zalijeme mlékem. Nejlepší je samozřejmě kokosové, mandlové nebo sójové, ovšem v pohodě si vystačíte i s klasickým. Počkáme, než naše kaše zhoustne a během toho do ní přidáme lžičku medu, aby byla kaše sladká (užít lze i jiné sladidlo - např: stévie). Poté přendáme do misky a dozdobíme. 

Kalorie:  330 

Chia puding

O chia mánii jste zcela určitě už zaslechly. I já tomuto trendu podlehla a nemůžu si ho vynachválit. Vtip je v tom, že chia semínka do sebe nasají vodu, čímž pádem se z nich stane rosolovitá hmota - gel. Váš žaludek se tím tedy zaplní, ačkoliv kaloricky sníte poměrně málo. Zkrátka rafinovanost nade vše.  Navíc je to super rychlovka, takže ráno vás nebude obtěžovat dlouhá příprava.

Ingredience: 20 g chia semínek, mléko (od oka), med na dochucení (případně jiné sladidlo), zavařenina, bílý jogurt Holandia - cca 50g, několik lžic ovesných vloček (já užila směs ovesných vloček se sušeným ovocem)
Postup: Den předem si do skleničky připravíte chia semínka, zalijete mlékem a přidáme med, aby směs byla sladší. Já množství mléka odhaduji. Většinou chia zaliji a nechám 15 minut odstát. Pokud je poté směs příliš hustá, mléko ještě doliji a směs dám přes noc do lednice. Ráno už je to hračka. Pokud máte rádi, jak vaše snídaňka vypadá, můžete si jako já oddělit část směsi a přidat do ní marmeládu. Tím se vytvoří tmavší patro, na které jsem já naservírovala ještě vrstvu bílého jogurtu. Na ten pak už stačilo jen přisypat vločky a celá tato nádhera je na světe. Dobrou chuť!

Kalorie: 280

Banánové lívanečky

Naopak zde to nějaký ten čas chtít bude. Já si většinou tuhle mňamku dopřávám o víkendu, kdy nikam nespěchám a mohu si lívanečky v klidu vychutnat. Navíc kaloricky vyjde příjemných necelých 300 kalorií, takže můžeze hřešit bez výčitek.
Ingredience: Banán (1,5 kusu), vejce, brusinky (jiné ovoce), jogurt (Hollandia selský, na zdobení nějaký barevný) 

Postup: Tyčovým mixérem umixujeme 1 banán s vajíčkem. Tím máme těsto, které je díky banánu sladké, proto netřeba dalších sladidel. Na pánvi pak budeme vyrábět krásné malé lívanečky na kapce oleje. Mezi každý lívaneček jsem namazala vrstvičku bílého jogurtu a přindala pár koleček banánu. Pak stačilo snídani dozdobit barevným jogurtem a posypat brusinkami (v létě samozřejmě čerstvým ovocem).

Kalorie: 290 

Nakládaný tvaroh alá tiramisu

Tento recept jsem si vymyslela úplnou náhodou. Miluji tiramisu, ale v rámci zdravé výživy a šetření za marcarpone jsem si vymyslela vlastní náhražku, která ve výsledku jako tiramisu nevypadá a v podstatě ani nechutná, ale princip výroby se zmiňovanému tiramisu blíží.

Ingredience: Tvaroh odtučněný cca 140 - 150 g, banán (čtvrtina), rozinky (hrst), bebe sušenky - já mám ráda obyčejné (rodinné/červené) nebo čokoládové, med (1 lžička - 7g) 

Postup:  Smícháme požadované množství tvarohu s medem (případně stévií či jiným sladidlem). Tvaroh budeme vrstvit střídavě s bebe sušenkami. Vždy vrstva tvarohu a sušenka, další vrstva tvarohu a další sušenka atd. Necháme přes noc uležet v lednici, čímž nám sušenky krásně změknou. Ráno už jen dozdobíme banánem a rozinkami.

 Kalorie: 347 

Share:

22 komentářů

  1. Krásně si snídaně aranžuješ, na to jámám čas maximálně o víkendu :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :D Když vstávám do školy v půl sedmé, na nějaké aranžování snídaně také nemám pomyšlení :D

      Vymazat
  2. Skvělé tipy, ovesnou kaši i chia puding jsem chtěla vždycky ochutnat, banánové lívanečky už jsem zkoušela akorát jsem do nich přidala trošku prášku do pečiva, aby byly více nadýchané a tiramisu miluju, takže recept s tvarohem a bebe určitě vyzkouším. :)
    BLOG: Svět nad hlavou

    OdpovědětVymazat
  3. Milujem ovsennú kašu a lievance! Ovsennú kašu si stíham robiť počas týždňa, no na lievance sa teším každý víkend :D
    Jane´s World

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky! Já jsem ráda, když si snídani stihnu udělat :D ovesné kaše si ale dělám, puding mi absolutně nevychází jak chci, a zdravé lívance vždycky všechny připálím :(

    Můj blog: Cosmokočka

    OdpovědětVymazat
  5. Skvele typy milujem ovsenú kašu aj chia puding tie lievance musim ešte skúsiť ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, príma tipy, jen pozor na ta chia - člověk by měl s větším množstvím nakládat opatrně :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Hneď na začiatok ti chcem povedať, aký máš krásny blog :) Naozaj naozaj krásny. Čo sa raňajok týka, ovsená kaša patrí medzi moje TOP raňajkové vychytávky. Aj keď najčastejšie je to pohár teplého mlieka a celozrnné pečivo s maslom a medom. Určite som za sladké raňajky, a také lievance by som si rada vyskúšala :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skúšala som už všetko, teda okrem toho tvarohu, ale aj tak mám najradšej asi vajíčka (miešané, volské oko, proste na všetky spôsby) :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
  9. CHIA pudding! Téměř má každodenní záležitost, akorát si ho připravuji už večer, protože ráno bych klasicky nestíhala :D A banánové lívanečky ty jsou většinou na víkendy, když je víc času! Akorát postrádám v těchto zimních měsících to šťavnaté ovoce, které se k nim tak skvěle hodí! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ty snídaně vypadají parádně! Škoda, že si tohle můžu dovolit jen o víkendu, protože v týdnu na to ráno nemám čas. :( Určitě vyzkouším ten chia pudding, snad se mi povede :D

    http://hermator.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Já bych hlavně potřebovala vůbec začít snídat! O víkendu sypu chia semínka do medového jogurtu :)

    Travel with Marky || Život v Americe

    OdpovědětVymazat
  12. Snídaně taky miluju :-) - pro inspiraci ty moje: http://wish-hope-life.cz/rychla-ovesna-kase/ a http://wish-hope-life.cz/zdrave-seminkove-palacinky/ :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Chia puding chcem uz strasne dlho vyskusat :)) inak super tipy :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
  14. Všechny recepty zní úchvatně! Ovesnou kaši snídám každý den a mohla bych jí jíst klidně celý den! :D Kaši dělám na miliardu způsobů a vždycky se nemůžu dočkat rána, až si ji zase můžu moc dát! Určitě někdy vyzkouším ten nakládaný tvaroh! Vypadá to fantasticky! ♥
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. Ovesné kaše, lívanečky vedou na plné čáře♥ A ještě palačinky a mugcake!

    OdpovědětVymazat
  16. Miluju lívance! ♥ Moje nejoblíbenější snídaně.
    já mám ráda chia puding z chilli čokolády nebo alpro mléka (lesní plody) - mňam!
    Blog na zabití

    OdpovědětVymazat
  17. Všechny se mi líbí, miluju takovéhle snídaně :)

    OdpovědětVymazat
  18. Raňajky sú top! Podobné si pripravujem aj ja, najnovšie som si ale obľúnila aj slané varianty:)
    http://thenoela.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší, děkuji ♥