Detoxikační povánoční dieta


Většina z nás "fitkařů" leden moc v lásce nemá, neboť jsou všechna fitness centra ve městě přeplněná k prasknutí. Počet kamarádek, které se rozhdoly vyměnit na týden kavárny za fitka, se nejméně zpětinásobí, "namakaných týpků", co přijdou ve vytahanách kalhotách a botách z roku raz dva tři, zčtyřnásobí a já si jen doma zoufale rvu vlasy z hlavy. Do sauny se nevejdu, protože všechny ty ženský se tam namačkají až ke stropu (asi si myslí, že zhubnou haha). Všechny pásy jsou obsazený, ručníky zabraný, tak kam mam sakra chodit cvičit já? Naštěstí tahle panika začátkem února pomine a věci se pomalu vrátí do normálu. 

Ačkoliv na sobě celkem poctivě makám celý rok, vánoce jsou prostě vánoce. Dokonce jsem letos i pekla zdravé cukroví, abych se vyvarovala zbytečným kilům navíc, avšak vánoce si k vám najdou cestičku snad všude. Netvrdím o sobě, že jsem tlustá (jako moderní gymnastka bych asi těžko pochodila), nicméně letos jsem se rozhodla držet pětidenní povánoční detox. 

Jasně, že jsem se bála. Protože hodně sportuji, jsem zvyklá přijít z tréninku domů a najíst se jako blázen (vím, na noc by se nemělo, ale co, mám celkem rychlý metabolismus). No a co potom teprve moje snídaně. Snažím se je trochu umenšit, jelikož snídám opravdu za deset, ale... snídaně jsou prostě moje gůůůsto, béz nich já mám v srdci půůsto 
#lol. A proto jsem měla celý týden pocit, že mi něco schází. 


Jak už to tak bývá, přišlo pondělí. No a co vám budu povídat. Když jsem ráno skrovně posnídala a čistila si zuby, přemýšlela jsem, jak mám proboha něco takového vydržet až do pátku. Naštěstí jsem v sobě potlačila tyto pocity a nakonec to bylo celkem fajn. Doma jsem vyhrabala odšťavňovač, který asi tak tři sta let nikdo nepoužíval (já například ani nevěděla, že ho máme) a nakonec jsem si šťávový den snad i užila. 


Na internetu jsem hledala informace o všelijakých Šťávových dnech a na jedné stránce jsem se dočetla, že by se mělo pít asi 1 - 1,5 litru džusů + jakékoliv množství vody či zeleného čaje. Džusu a freshů jsem vypila asi více než toto stanovené množství, ale berme v úvahu, že sportuji. Zelený čaj jsem si dělala často, vodu jsem popíjela více méně jen na tréninku. Asi nikdy, v životě jsem nebyla víckrát na záchodě než v pondělí 4. ledna

Snídaně: Sklenice čerstvě vymačkaného pomerančového džusu (cca 4 kusy) 
Svačina: Sklenice čerstvě vymačkaného grapefruitového džusu 
Oběd: Mrkvovo-pomerančový fresh (mrkev - polovina sklenice, cca 2-3 pomeranče > fotka
Svačina: Džus Granini - příchuť broskev (popíjela jsem asi polovinu flašky během celého odpoledne) 
Večeře: Džus z řepy (1 kus), jablka (2 ks), mrkve (1 kus) 

Smyslem šťávového dne by mělo být pořádné očištění. Šťávové dny se drží klidně i 3 dny, aby byly účinky ještě větší. Jeden den se dá s trochou pozitivního přístupu hravě zvládnout. 

Váha ráno: 59,2 kg



Úterý bylo ve znamení ovoce. Myslela jsem si, že s tímhle dnem nebudu mít problém. Omyl. Ráno proběhlo celkem fajn. I svačina byla chutná a já si říkala, nějaký detox na mě nemá. Při obědě to začalo trochu skřípat. Dostala jsem hroznou chuť na něco slaného. Nikdy v životě jsem neměla větší chuť třeba na balkánský sýr  #stop. Teď si asi myslíte, že jsem se dočista zcvokla. Jenže já zkrátka někdy před dvěma lety najela na zdravou výživu a asi jsem se stala trochu závislačkou. Při pomyšlení, že bych měla jíst k obědu třeba hranolky, je mi zle. Prostě jsem se naučila jíst tak jak jím a nechápu, proč bych do sebe měla cpát milku se sušenky TUC (což mi mimochodem přijde jako ta nejodpornější věc na světě), když si můžu dát kostičku hořké 80% čokolády, která mě uspokojí mnohem víc. 

Zpátky k úterku. Po svačině jsem radši rychle zdrhla ven, než abych se užírala doma tím, že chci něco slaného. Večer jsem rychle snědla ovocný salát (jéé, překvápko) a šla to zaspat. Ani jeden den jsem se rozhodně netrápila hladem. Spíše jsem bojovala s chutí na to, co jsem daný den nemohla. 

Snídaně: Ovocný salát (banán + pomeranč) 
Svačina: Jablko
Oběd: Ovocný salát (kiwi, banán, jahody, rozinky - rozinkám se raději vyvarujte, jsou sušené a více kalorické) > fotka
Svačina: Pomelo (necelá polovina)
Večeře: Ovocný salát (banán, hroznové víno, hruška) 

S banány spíše šetřete. Jsou velmi hutné, čímž pádem i plné sacharidů. Já si jich trochu dopřála, nicméně jsem opět měla dvouhodinový trénink. Doporučené množství je 1 - 2 banány denně. S čím nemusíte až tak moc šetřit, jsou citrusové plody (pomeranče, grapefruidy). Jsou plné vody, která je lehce stravitelná. 

Při tomto dni totiž ne úplně platí, že vše, co je sladké, je nezdravé. V ovoci se vyskytuje převážně fruktóza, neboli ovocný cukr a enzymy, které napomáhají štěpit obsažené cukry. Navíc v ovoci můžeme nalézt velké množství vlákniny, která zrychluje peristaltické pochyby a zkrátka zrychluje trávení. I tak ovšem s ovocem do jisté míry brzděme. Pokud sníte 30 kilo ovoce během dopoledne, na hubnutí rovnou zapomeňte. 

Váha ráno: 58,7



Ve středu se jde na zeleninu. Hodně jsem se obávala snídaně. Jak jsem již uváděla, snídám velké porce, ale také sladké. Rozhodla jsem se pro mrkev. Nastrouhala jsem si mrkev a teď jsem trochu podváděla. Lehounce jsem mrkev zakápla citrónem. Nebylo to jako od maminky, ale dalo se. Oběd mi chutnal moc. I běžně obědvám zeleninu. Jestli dušená, vařená nebo syrová, to jsem ve středu neřešila. Správně by měla být syrová či lehce dušená. 

Odpoledne nyní přišel problém číslo 2. Začala jsem mít chuť na sladké (vždycky chci to, co nesmím nebo nemůžu #klasika. Nějak jsem to překonala (co mi také zbývalo, že? Už jsem za polovinou, teď to nevzdám). 

Snídaně: Mrkvový salát s citrónem 
Svačina: Rajče, malý kus okurky 
Oběd: Kapustový salátek posypaný česnekem (vařené) + salát z řepy, mrkve, rajčete (dušené) > fotka
Svačina: Cherry rajčátka (1 miska)
Večeře: Salát (rajče, cherry rajčátka, paprika, kukuřice, listový špenát) 

Váha ráno: 58,4 


Čtvrteční rýžový den byl celkem fajn. Na ráno jsem si připravila rýžovou kaši (rýže + mléko + dochucovací nekalorická tableta), takže jsem uspokojila i svou neustálou chuť na sladké. 

Rýže je asi ten nejvhodnější parťák při dietě. Má celou řadu pozitivních účinků na naše tělo a navíc je málo kalorická, tudíž při dietě ideální. Vyčišťuje trávicí trakt, snižuje cholesterol, odkyseluje organismus, zvyšuje energii a taková malá perlička na závěr, zlepšuje náladu. 

Snídaně: Mléčná rýžová kaše (polovina balíčku)
Svačina: Rýžové chlebíčky 
Oběd: Rýže s bylinkami (1 balíček) 
Svačina: Mléčná rýžová kaše (polovina balíčku)
Večeře: Rýže s bylinkami ( 1 balíček)

Váha: 58,2



Pátek = maso. Pro mě docela nic moc den, jelikož že bych byla nějak extra masová, to se říct nedá. Kuřecí mám ráda, nicméně jíst to celý den? Jezte spíše kuřecí či krutí masa, která mají menší množství kalorií. Abych pravdu řekla, vůbec jsem v pátek nesvačila. Měla jsem masa až po krk už v poledne a to mne čekalo ještě celé odpoledne. 
Snídaně: Kuřecí maso s bylinkami (130g)
Oběd: Kuřecí maso s bylinkami (200g)
Večeře: Kuřecí maso s bylinkami (200g)

Váha: 58

Celý detox jsem brala tak trochu jako očistu po vánočních svátcích. Jasně, že bych ráda zhubla. Moje postava z hlediska normálního člověka by to asi tak úplně nepotřebovala, ovšem  očima gymnastky si to přímo vyžaduje. Proto jsem byla ráda, že jsem detox zvládla podstoupit a pocvičila jsem trochu svou vůli. Vše je totiž převážně spjato s vaší psychikou. Moje mamka držela detox se mnou a byla mnohem více zoufalejší než já. Nastavila si prostě do hlavy, že to nezvládne a že má hlad. Já si spíše nastavila, že je to jen blbých 5 dní a že nejsem žádná fajnovka (no to určitě). A to kilčo, co jsem zhubla, se hodí vždycky. Teď chci najet opět na svůj zdravý životní styl a nehrnout se moc do zbytečných čokolád a dalších takových pochutinek. 

Share:

15 komentářů

  1. Moc hezky si připravila tento článek! Já na diety nejsem a držet je už nikdy nebudu. Zhubla jsem 20 kg bez nich ,-) nicméně, přes Vánoce jsem nabrala 1,5 kg a dnes jsem se vážila a už je mám dole :) stačí cvičení a zdravá strava (jíst 5x denně, malé porce).
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ano ano souhlasím :) Zdravá strava je asi to nejdůležitější :) To přesně se snažím dodržovat :D I když to prostě někdy nevyjde a chuť na sladké se dostaví :D :D

      Vymazat
  2. To je hezké. Taky bych to ráda zkusila, ale bohužel jsem na intru a mám tam zaplacené večeře a snídaně, takže by to asi moc nešlo, ale asi si začnu k obědu více kupovat zeleninu a ovoce:-) Jinak jsem tě začala odebírat a moc by mě potěšilo, kdyby ses také stala mou pravidelnou čtenářkou:-)

    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Chápu, s intrem je to asi složitější :) Tvůj blog se mi líbí, též jsem Tě začala odebírat :)

      Vymazat
  3. Super článok. Musím povedať, že ja za tieto detoxy nie som. Keďže športujem takisto celý rok, na vianoce to vôbec neriešim a keď nejaké to kilo priberiem, viem, že keď sa vrátim do svojich starých koľají, nejako to zmizne :) Takýto detox by som ani nevydržala :D
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Jasný, já to o Vánocích právě také nehrotila, tak jsem chtěla alespoň něco malého udělat pro své tělo :D Jinak, máš moc pěkný blog :)

      Vymazat
  4. Vyzerá to naozaj perfektne a určite to aj super chutí :)

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný článek :) já to většinou nějak neřeším, ale k Vánocům jsme dostali mixér na smoothie a vážně mě baví zkoušet různé kombinace, takže si teď aspoň dopřávám zdravé snídaně :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc super challange a máš moc hezký blog :). Já teď dodržuji low carb dietu, ale kvůli problému s akné, tak jsem zvědavá, jak to dopadne :). Sleduji teď právě jednu youtuberku z Austrálie, která má s akné taky problém a tohle ji hrozně pomohlo, akorát, že ona jí opravdu hodně zdravě :). Tak hodně štěstí! BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Jé, tak také přeji hodně štěstí s dietkou :)

      Vymazat
  7. SUper motivačné!!! ja by som sa bála, že budem hladná z toho a preto, to nedodržím, ale určite by sa mi niečo také zišlo podstúpiť! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Také jsem se bála, ale nakonec to nebylo zase tak hrozné :D :D

      Vymazat
  8. Děkuji ti za milý komenttář! :) Tvůj blog je nádherný! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší, děkuji ♥